Etiketti

KÄYTÖSTAVAT KENDOSALILLA

Osa kendon salikäytöstavoista on todella vanhoja, osa taas on uudempien aikojen tuotetta. Jotkut niistä juontavat juurensa historiallisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin tai perustuvat jokapäiväiseen kohteliaaseen japanilaiseen käytökseen.
Salikäytöstapoihin sisältyy kunnioitus – ja kiitollisuus – ei pelkästään harjoituspareja ja opettajia, vaan myös tiloja ja varusteita kohtaan. Hyvät käytöstavat jäsentävät osaltaan harjoituksia ja niiden avulla suurikin ryhmä pystyy treenaamaan turvallisesti.
 
Keskeisimmät käytössäännöt:
-Kumarra aina ovella, kun astut harjoitussaliin eli dojoon, tai kun poistut sieltä.
-Tervehdi kumartamalla aina ensin pääopettajaa.
-Kumarra jokaisen harjoituksen alussa ja lopussa harjoitusparillesi.
-Käyttäydy salissa asiallisesti.
-Älä käytä salissa hattua tai muuta päähinettä.
-Älä syö, juo tai puhu kännykkääsi salissa, ellei siihen erikseen anneta lupaa. Pidä kännykkäsi suljettuna treenien ajan.
-Jätä juomapullo ja kännykkä salin ulkopuolelle harjoitusten ajaksi.
-Kulje aina, mikäli mahdollista, istuvien ihmisten takaa. Ellei se esimerkiksi tilanahtauden takia ole mahdollista, on sinun kohteliasta ojentaa oikeaa kättäsi eteenpäin ja kumartaa hieman, kun kuljet toisen kendokan ohi. Älä kulje harjoitusparien välistä.
-Älä astu toisen kendokan shinain tai muun miekan yli tai siirtele sitä ilman käyttäjänsä lupaa. Älä myöskään heittele varusteitasi tai miekkaasi.
-Älä koske toisen varusteisiin ilman tämän lupaa.
-Noudata riviin järjestymisessä tavanomaista arvojärjestystä: ensin ylemmät, pitempään harrastaneet kendokat, sen jälkeen lyhyemmän ajan treenanneet, niin että viimeisimpinä rivissä seisovat ne, joilla on vähiten suojavarustusta.
-Älä poistu harjoituksista omia aikojasi. Ainoastaan harjoituksen vetäjän luvalla voit sen tehdä. Nosta kätesi ja pyydä lupa, jos pakottava syy.
-Jos jokin kiinnitys varusteissasi aukeaa, keskeytä heti harjoituksesi ja korjaa se ripeästi ja päättäväisesti, älä viivyttele.
-Tule harjoituksiin ajoissa ja keskity sitten pääasiaan: kendon harjoitteluun.
 
Näiden perusperiaatteiden lisäksi on toki salikohtaisia tapoja, jotka opit kokemuksesi karttuessa. Muista, että ystävällinen ja kannustava asenne riittää pitkälle. Edistyneemmät kendokat toimivat esimerkkeinä omalla käytöksellään, sillä edistyminen kendossa ei suinkaan vapauta tai anna erivapauksia hyvistä salitavoista.
 
Lähde: Kari Jääskeläinen, Tengu 1/2001