KÄYTÖSTAVAT KENDOSALILLA
Osa kendon salikäytöstavoista on todella vanhoja, osa taas on uudempien aikojen tuotetta. Jotkut niistä juontavat juurensa historiallisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin tai perustuvat jokapäiväiseen kohteliaaseen japanilaiseen käytökseen.
Salikäytöstapoihin sisältyy kunnioitus – ja kiitollisuus – ei pelkästään harjoituspareja ja opettajia, vaan myös tiloja ja varusteita kohtaan. Hyvät käytöstavat jäsentävät osaltaan harjoituksia ja niiden avulla suurikin ryhmä pystyy treenaamaan turvallisesti.
Keskeisimmät käytössäännöt:
Ennen harjoituksia:
-Leikkaa varpaankyntesi lyhyiksi; pitkät kynnet voi treeneissä tehdä haavoja toisten jalkoihin.
-Huolla shinaisi; varmista, ettei shinain naru (tsuru) ole liian löysällä ja hio shinaistasi mahdolliset tikut pois.
-Jos mahdollista, niin ota harjoituksiin mukaan kaksi shinaita, jotta jos toiseen tulee tikkuja, voit vaihtaa sen vara-shinaihisi ja jatkaa sillä harjoitukset loppuun.
Harjoituksissa:
-Kumarra aina ovella, kun astut harjoitussaliin eli dojoon, tai kun poistut sieltä.
-Tervehdi kumartamalla aina ensin pääopettajaa.
-Kumarra jokaisen harjoituksen alussa ja lopussa harjoitusparillesi.
-Käyttäydy salissa asiallisesti.
-Älä käytä salissa hattua tai muuta päähinettä.
-Älä syö, juo tai puhu kännykkääsi salissa, ellei siihen erikseen anneta lupaa. Pidä kännykkäsi suljettuna harjoitusten ajan.
-Jätä juomapullo ja kännykkä salin ulkopuolelle harjoitusten ajaksi. Pyydä ohjaajalta lupa, jos kesken harjoitusten tulee tarvetta käydä juomassa.
-Kulje aina, mikäli mahdollista, istuvien ihmisten takaa. Ellei se esimerkiksi tilanahtauden takia ole mahdollista, on sinun kohteliasta ojentaa oikeaa kättäsi eteenpäin ja kumartaa hieman, kun kuljet toisten edestä. Älä koskaan kulje harjoitusparien välistä, kierrä aina takaa.
-Älä astu toisen shinain tai muun miekan yli tai siirtele sitä ilman omistajansa lupaa. Älä myöskään heittele varusteitasi tai miekkaasi.
-Älä koske toisen varusteisiin ilman tämän lupaa.
-Riviin järjestäytymisessä harjoitusten ohjaajan paikka on shomenin puoleisella seinustalla, samoin mahdollisten apuohjaajien. Harjoituksiin osallistuvat asettuvat riviin shomenia vastapäiselle seinustalle.
-Noudata riviin järjestymisessä tavanomaista arvojärjestystä: kauimpana ulko-ovesta ylemmät, pisimpään harrastaneet kendokat, sen jälkeen lyhyemmän ajan treenanneet, niin että viimeisimpinä ja lähimpänä ulko-ovea seisovat ne, joilla on vähiten suojavarusteita.
-Kun harjoittelet parinasi itseäsi edistyneempi harrastaja/ohjaaja, älä koskaan etuile vaan esim. sonkyoon laskeuduttaessa laskeudu hieman hänen jäljessään; se osoittaa kunnioitusta.
-Kun saat edistyneemmältä harrastajalta/ohjaajalta palautetta, katso silmiin ja kuuntele hiljaa. Vastaa jos kysytään, mutta älä ala puolustella tai selitellä tekemisiäsi. Paina neuvot mieleesi ja vastaa lopuksi kuuluvalla äänellä ”Hai!” osoittaaksesi, että ymmärsit. Ja pyri seuraavalla kerralla parhaalla mahdollisella tavalla noudattamaan saamiasi neuvoja.
-Jos olet omalta ohjaajaltasi oppinut erilaisen tavan tehdä jokin asia, mutta esim. leirillä joku toinen ohjaaja opettaa toisella tavalla, älä taaskaan ala selitellä, vaan seuraa ja pyri parhaalla mahdollisella tavalla noudattamaan kullosenkin ohjaajan neuvoja ja opetusta.
-Älä poistu harjoituksista omia aikojasi. Ainoastaan harjoituksen ohjaajan luvalla voit sen tehdä. Nosta kätesi ja pyydä lupa, jos on pakottava syy.
-Jos jokin kiinnitys varusteissasi aukeaa, keskeytä heti harjoituksesi ja korjaa se ripeästi ja päättäväisesti, älä viivyttele.
-Tule harjoituksiin ajoissa ja keskity sitten pääasiaan: kendon harjoitteluun.
Harjoitusten jälkeen:
-Kun riisut menisi, pitele sitä toisella kädellä kasvojesi edessä samalla kun toisella kädellä riisut tenuguisi ja pyyhit sillä menisi takana piilossa hien pois kasvoiltasi.
-Laske sitten menisi kotejesi päälle ja lopuksi viikkaa tenuguisi nätisti menisi sisään.
Näiden perusperiaatteiden lisäksi on toki salikohtaisia tapoja, jotka opit kokemuksesi karttuessa. Muista, että ystävällinen ja kannustava asenne riittää pitkälle. Edistyneemmät kendokat toimivat esimerkkeinä omalla käytöksellään, sillä edistyminen kendossa ei suinkaan vapauta tai anna erivapauksia hyvistä salitavoista.
Lähde: Vapaasti täydentäen Kari Jääskeläisen Tengu 1/2001 antamia periaatteita