Kotkan Kendoseurassa aloitettiin keväällä 2016 uuden lajin Sports Chanbaran harjoitukset. Sports Chanbara on Japanissa 1970-luvulla syntynyt nykyaikainen helposti lähestyttävä tapa japanilaiseen miekkailuun. Hauska ja vauhdikas pehmomiekkailu soveltuu etenkin lapsille!

Kotkan lisäksi Sports Chanbaraa harjoitellaan Suomessa ainakin Porissa ja Tampereella. Yllä porilaisten esittelyvideo.

Sports Chanbarassa kaksi ottelijaa ottelee toisiaan vastaan erilaisilla pehmoaseilla. Ottelijoilla voi olla samanlaiset tai erilaiset aseet, joita löytyy lyhyestä tikarista (tanto) miekkaan (katana) ja pitkään keihääseen (yari). Ottelijoiden aseet ovat pehmustettuja, minkä ansiosta lyönnit voidaan turvallisesti viedä perille asti. Turvallisuutta lisäävät kevyet kypärät, jotka suojaavat silmiä, ja kilpailuissa käytettävät hansikkaat, jotka suojaavat rystysiä ja toistaalta pehmentävät niiden osumia. Muutoin varustus on melko vapaa. Suositeltavia ovat esim. judo-/karate-housut, hihaton kimono-takki ja sen alla pitkähihainen t-paita. Kendon tavoin Sports Chanbarassa liikutaan paljain jaloin.

Sports Chanbaran taustalta löytyy yhteyksiä Kendoon ja Kenjutsuun. Suurimpana erona on Sports Chanbaran paljon vapaampi muoto. Tämä mahdollistaa sen, että Sports Chanbarassa pääsee heti ensi harjoituksista lähtien kokeilemaan ottelemista. Etenkin lasten kohdalla tämä on iso etu, sillä se mahdollistaa kaverin kanssa miekkailemisen jo lyhyen perehdytyksen jälkeen. Lisäksi harjoitusten lomaan voidaan helposti keksiä hauskoja pelejä ja joukkuekilpailuja.

Vaikka Sports Chanbara ei ole niin tiukasti sidottu muotoon kuin Kendo, löytyy lajeista paljon yhteistä. Kuten budolajeissa yleensäkin alkaa Sports Chanbarassakin harjoittelu aina tervehdyksellä – saliin tultaessa ja poistuttaessa kumarretaan, samoin harjoitusten alussa ja lopussa sekä aina uudelle harjoituskaverille. Myös itse ottelusta löytyy samoja elementtejä kuin Kendo-ottelusta. Pelkkä sattumanvarainen osuma ei riitä pisteeseen vaan hyökkäyksen pitää olla tarkoituksella tehty ja ilmentää Ki-Ken-Tai-Icchin periaatetta.

Suomeen Sports Chanbara rantautui vuonna 2015, joten kyse on suomalaisittain vielä varsin uudesta tuttavuudesta eikä Suomessa vielä järjestetä Sports Chanbaran kilpailutoimintaa. Suomessa Sports Chanbaraa harjoitellaan Kotkan lisäksi Porin ja Tampereen kendoseuroissa. Kansainvälisen lajiliiton alaisuudessa järjestetään kilpailuja EM- ja MM-tasolla.

Alla Sports Chanbaran esittelyvideo ja parhaat palat 2016 Euroopan mestaruuskisoista.

Lisätietoja

Jarno “Jasu” Redsven
Kotkan Kendoseuran Chanbara-ohjaaja
jarno.redsven@suomi24.fi
Puh. 0442015687